Avocatul specializat în cauze de malpraxis medical este acel profesionist al dreptului care activizează strict în acest domeniu și reprezintă numai pacienții, cadrele medicale, clinicile și spitalele de stat sau private în proceduri extrajudiciare sau judiciare care au ca izvor o culpă medicală.
Pe lângă această strictă specializare juridică profesională, avocatul trebuie să dețină cunoștințe temeinice în domeniul medicinei și medicinei legale și să colaboreze cu specialiști din domeniul medicinei în fiecare speță de malpraxis medical pe care acesta o angajează.
În lipsa acestor elemente, misiunea avocatului într-un litigiu de malpraxis medical, fie că discutăm de un litigiu extrajudiciar sau judiciar (civil sau penal), va fi o misiune foarte dificilă, existând posibilitatea demarării unor proceduri judiciare de lungă durată, de ordinul anilor de zile, în situații în care nu există o culpă medicală, pe de o parte. Pe de altă parte, astfel se creează posibilitatea unui eșec în procedura judiciară în care urmează a fi probat malpraxisului medical.
Principala atribuție a avocatului de malpraxis medical este să documenteze cazul, respectiv să se asigure că intră în posesia tuturor datelor și documentelor medicale privitoare la acel caz, iar apoi să le analize împreună cu colaboratorii săi din domeniul medical pentru a stabili dacă există sau nu o culpă medicală generatoare de prejudicii. În această etapă, avocatul va verifica și dacă culpa medicală poate fi dovedită într-un viitor litigiu, întrucât există anumite situații în care, deși există o culpă medicală în legătură de cauzalitate cu prejudiciul, aceasta nu poate fi dovedită judiciar.
Astfel, după parcurgerea etapei documentare a cazului de malpraxis medical, avocatul va fi în măsură să sfătuiască clientul și să îl informeze, în primul rând, despre cel mai probabil deznodământ al unui viitor litigiu, fiind creată astfel posibilitatea evitării unor litigii judiciare inutile pentru toții cei implicați în speță.
În situația în care clientul este un pacient vătămat printr-un act medical defectuos, în funcție de concluziile etapei de documentare, avocatul îl va putea sfătui mai apoi cu privire la cea mai bună cale de urmat pentru recuperarea prejudiciului: soluționarea pe cale amiabilă sau acționarea în justiție a medicului responsabil, fie prin introducerea unei acțiuni civile la instanță, fie prin formularea unei plângeri penale la poliție sau la parchet.
Dacă clientul este medic și/sau instituție sanitară, avocatul va putea să îi sfătuiască fie să evite un viitor litigiu judiciar, prin încheierea unei înțelegeri amiabile cu pacientul, fie să aleagă calea litigiului judiciar pentru a dovedi lipsa culpei medicale.
Mai departe, rolul avocatul este de a demara și reprezenta clientul în procedura de soluționare amiabilă a cazului de malpraxis, principalul său rol fiind acela de a prezenta părții adverse alegațiile de malpraxis medical și pretențiile civile, fiind util în această etapă ca avocatul să dețină abilități solide de comunicare și negociere.
În situația demarării unor proceduri judiciare, avocatul va avea, în primul rând, atribuția de a elabora strategia de apărare în cauză, care debutează cu alegerea căii judiciare de urmat, civilă sau penală, în funcție de particularității speței.
Mai apoi, misiunea avocatul continuă cu redactarea actului de sezisare a organelor judiciare (acțiunea civilă sau plângerea penală), într-un mod cât mai clar și inteligibil, pentru ca aceștia să înțeleagă aspectele esențiale ale speței, respectiv în ce constă malpraxisul medical și ce consecințe a avut acesta asupra persoanei vătămate. În această etapă, vor fi selecționate probele care urmează a fi propuse spre administrare în cursul cercetării judiciare, pentru dovedirea malparxisului medical și a prejudiciilor produse. Dintre care cea mai importantă probă este expertiza medico-legală – mijlocul probatoriu prin care se va stabili în mare parte existența culpei medicale și a legăturii de cauzalitate dintre prejudiciu și actul medical defectuos. La momentul încuviințării acestei probe, avocatul va fi formula obiectivele propuse experților medico-legali pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs malpraxisul medical.
Deosebit de importantă pentru un avocat specializat este etapa pregătirii audierilor celor implicați în proces (pacienții, cadrele medicale și martorii), precum și audierea efectivă a acestora. În acest punct, avocatul va pregăti întrebările pentru părți pentru a dovedi sau infirma alegațiile formulate în dosar de reclamant.
Un alt atribut deosebit de important al avocatului specializat în malpraxis medical va fi cel de a interpreta probațiunea administrată în fața organelor judiciare și de a formula concluziile finale cu privire la fondul cauzei. Printr-o pledoarie bine elaborată, avocatul va reuși să convingă judecătorul că apărările formulate de acesta conduc la concluzia existenței sau inexistenței malpraxisului medical, după caz.
Mai departe, avocatul va fi nevoit de cel mai multe ori să recurgă la căi de atac împotriva deciziilor organelor judiciare (ordonanțe de clasare sau hotărâri judecătorești), caz în care acesta va prezenta organelor judiciare, în scris, motivele pentru care este atacată soluția inițială, va indica care este noua soluție propusă în dosar și va propune probele pe care se întemeiază calea de atac.
Etapa finală în care avocatul va interveni în astfel de proceduri judiciare este etapa executării hotărârilor judecătorești definitive, acesta putând apela pentru clienții săi la serviciile unui executor judecătoresc pentru ca persoana care cade în pretenții să achite efectiv despăgubirile civile (daune materiale și morale, cheltuieli de judecată etc.) stabilite de instanța de judecată.
În concluzie, apreciem că asistarea și reprezentarea de către un avocat specializat a persoanelor implicate într-un litigiu de malpraxis medical este imperativ necesară pentru a exista un oarecare grad de certitudine că, odată supus atenției organelor judiciare, litigiul va fi soluționat favorabil pentru clientul său, respectiv se va afla adevărul și vor fi trase la răspundere civilă și/sau penală persoanele vinovate.