Victimele indirecte ale malpraxisului medical pot cere despăgubiri în instanță

victimele de malpraxis pot cere despagubiri in instanta

Potrivit legii malpraxisului medical (Legea nr. 95/2006), în măsura în care un pacient este victimă a unui act medical defectuos și i se cauzează astfel un prejudiciu, acesta are dreptul să se adreseze justiției pentru repararea pagubelor materiale și morale produse de către cadrele medicale responsabile.

Printr-o decizie recentă din 9 iunie 2024, Curtea Constituțională a României a constatat că dispozițiile art. 1391 alin. (1) din Codul civil sunt neconstituționale în măsura în care limitează posibilitatea victimelor indirecte de a fi despăgubite pentru restrângerea posibilităților lor de viață familială și socială ca urmare a vătămării integrității corporale ori a sănătății victimei directe.

Art. 1391 Cod civil stipulează că „(1) În caz de vătămare a integrității corporale sau a sănătății, poate fi acordată și o despăgubire pentru restrângerea posibilităților de viață familială și socială.”

În raport de această decizie a instanței de control constituțional, constatăm cu entuziasm faptul că și victimele indirecte ale malpraxisului medical pot intenta o acțiune în instanța civilă pentru a solicita obligarea autorului actului medical greșit la plata unor despăgubiri bănești pentru afectarea vieții familiale și sociale.

Așadar, nu numai victima malpraxisului se poate adresa justiției, ci și alte persoane care au avut de suferit în urma greșelii medicale, spre exemplu membrii familiei victimei (soțul, soția, copii, părinții, etc.) sau alte persoane care au relații apropiate cu victima sau sunt întreținute de aceasta. Pentru ca acțiunea lor să fie admisă, victimele indirecte trebuie să dovedească că viața de familie și socială le-a fost afectată în urma vătămărilor suferite de victima malpraxisului medical.

Un exemplu concret este acela în care o femeie, mama a doi copii și soție, este victima unui malpraxis la o naștere prin cezariană, respectiv aceasta este externată prematur din spital, deși avea o infecție în zona genitală, care mai apoi a condus la desfacerea suturii uterului și peritonită, punându-i astfel în pericol viața. Urmare a acestor erori medicale, victima este internată pentru o perioadă lungă în spital, este operată în repetate rânduri, pierzându-și astfel în mod definitiv capacitatea de reproducere.

Într-o asemenea situație, pe lângă victima greșelii propriu-zise, și familia se poate adresa justiției pentru a primi despăgubiri bănești de la autor, respectiv copii, inclusiv nou-născutul, care nu a putut fi cu mama în primele zile de viață pentru a fi hrănit la sân, dar și soțul care a fost nevoit să îngrijească singur nou-născutul până la ieșirea mamei din spital.

Victimele indirecte se pot adresa instanței de judecată fie prin introducerea acțiunii civile împreună cu victima directă, fie printr-o acțiune separată la instanța civilă, însă cel mai probabil această acțiune se va suspenda până la judecarea definitivă a acțiunii intentate de victima directă.

LinkedIn
Facebook
Twitter
andrei tarau - avatar

Andrei Tărău

With a practical experience of over 10 years in the legal field, Andrei Tărău is the owner of the Law office with the same name. He is motivated and ready to help clients from all over the country in solving medical malpractice lawsuits.

Call Now Button