Ce este răspunderea penală pentru malpraxisul medical?
În principiu, atunci când facem referire la răspunderea pentru malpraxis medical, ne gândim la răspunderea civilă, adică la repararea prejudiciului pe care l-a suferit pacientul în urma unei proceduri medicale. Cu toate acestea, puține persoane cunosc faptul că medicul poate fi tras la răspundere și din punct de vedere penal. În acest sens stipulează și Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății care stabilește că nerespectarea anumitor dispoziții atrage răspunderea disciplinară, contravențională, civil ori penală, în funcție de fiecare caz în parte.
Care sunt infracțiunile pentru care poate să răspundă medicul în cazul în care comite o faptă de malpraxis medical?
Medicul răspunde penal pentru malpraxis medical, respectiv pentru acțiunile ori inacțiunile sale, iar răspunderea penală intervine în situația în care prejudiciul poate fi transpus în una dintre următoarele infracțiuni pe care le regăsim în Codul penal: uciderea la cererea victimei (art. 190 din Codul penal); uciderea din culpă (art. 192 din Codul penal); vătămarea corporală din culpă (art. 196 din Codul penal); întreruperea cursului sarcinii (art. 201 din Codul penal); vătămarea fătului (art. 202); divulgarea secretului profesional (art. 227 din Codul penal).
În cadrul malpraxisului medical, cele mai întâlnite infracțiuni de care sunt acuzați medicii sunt uciderea din culpă și vătămarea corporală din culpă. Cu privire la această ultimă infracțiune, cele mai dese urmări pe care le suferă pacientul sunt: o infirmitate; leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale (termenul este unul imperativ, acesta fiind îndeplinit chiar și în situația în care sunt necesare 91 de zile); un prejudiciu estetic grav și permanent; punerea în primejdie a vieții persoanei. În aceste cazuri, pedeapsa care poate fi aplicată persoanei vinovate este privarea de libertate pe o perioadă cuprinsă între 2 și 7 ani.
Care este procedura pentru tragerea la răspundere penală a medicului pentru o faptă de malpraxis medical?
Având în vedere că facem referire la o infracțiune reglementată de dispozițiile Codului penal, trebuie să precizăm faptul că organele de urmărire penală pot fi sesizate: prin plângere, prin denunț, ori din oficiu. Plângerea reprezintă, în conformitate cu dispozițiile Codului de procedură penală, încunoștințarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracțiune. Denunțul este încunoștințarea făcută de către o persoană fizică sau juridică despre săvârșirea unei infracțiuni. Așadar, dacă suntem victima unei fapte de malpraxis medical, vom formula o plângere, iar dacă suntem martorii unei astfel de încălcări, legea ne acordă posibilitatea de a formula un denunț. Nu în ultimul rând, sesizarea din oficiu este realizată, așa cum spune și numele, din oficiu, fără existența uneia dintre cele două instituții menționate mai sus.
Potrivit unui principiu de funcționare a procesului, „Penalul ține în loc Civilul”. Acest lucru poate fi tradus astfel: cât timp există o acțiune care se judecă în fața unei instanțe penale, până ce acest caz nu va fi soluționat definitiv, procesul civil va fi judecat. Însă, în funcție de fiecare avocat, acesta va adopta o strategie care să fie în acord cu particularitățile cauzei dumneavoastră.
Care sunt consecințele tragerii la răspundere penală a medicului pentru malpraxis medical?
Răspunderea penală intervine atunci când medicul săvârșește o infracțiune. Astfel, organele specializate ale statului trebuie să stabilească forma de vinovăție a profesionistului din sectorul medical. Cu toate acestea, trebuie să reținem că nu orice faptă de malpraxis medical va însemna în mod automat și faptul că acesta va fi tras la răspundere penală. Așadar, dacă instanța de judecată decide că medicul este vinovat, acesta va fi condamnat.
Pot fi despăgubit dacă medicul a comis o infracțiune împotriva mea?
Da, chiar și dacă împotriva dumneavoastră a fost comisă o faptă prevăzută de legea penală care este catalogată drept malpraxis medical, în cazul în care v-a fost cauzat un prejudiciu, sunteți îndreptățit să fiți despăgubit (vezi exemple de despăgubiri în cazuri de malpraxis medical).
De ce ar trebui să apelez un avocat specializat în malpraxis medical în cazul în care vreau să formulez o plângere penală împotriva medicului?
Cazurile de malpraxis medical prezintă particularități specifice. Spre deosebire de plângerile penale împotriva unor infracțiuni simple, cele în care dosarul are ca obiect culpa medicală se bazează pe un probatoriu bine administrat, cu expertize pe care avocatul trebuie să le ceară și să se asigure că acestea sunt realizate în mod corect. De asemenea, având în vedere că dosarele care au ca obiect sfera penală a malpraxisului medical necesită mult tact, este recomandat să vă asigurați că avocatul pe care îl alegeți deține suficientă experiență astfel încât drepturile dumneavoastră să fie respectate.