Malpraxis medical (VII) | Accesul victimelor malpraxis-ului medical în justiție

7

În urmă cu câteva zile, presa națională și locală informa publicul larg despre faptul că legiuitorul român a adoptat un proiect de lege pentru modificarea O.U.G. nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, prin care se stabilește o taxă de timbru fixă, de 100 lei, pentru „acţiunile şi cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale și morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi/sau psihice.”

Printre beneficiarii acestui proiect normativ se numără și victimele actelor de malpraxis medical, care, în măsura în care această lege va fi promulgată de Președintele României, se vor putea adresa instanțelor civile pentru repararea prejudiciilor (materiale și morale) cauzate de medici în exercitarea profesiunii, achitând o taxă de timbru de 100 lei, indiferent de cuantumul sumei solicitate cu titlu de despăgubiri.

Astfel, în măsura în care unui pacient i se cauzează o vătămare a integrității fizice și/sau psihice printr-un act medical defectuos (stabilirea unui diagnostic greșit, aplicarea unui tratament neadecvat, netrimiterea la un eșalon superior etc), acesta se va putea adresa instanței de judecată cu o acțiune civilă prin care va putea solicita să fie despăgubit de către persoana responsabilă (medic sau alt personal medical) pentru prejudiciile cauzate, fără a fi nevoit să achite o taxă de timbru costisitoare.

Amintim că, în prezent, victima unui malpraxis medical este nevoită să achite o taxă de timbru la valoarea pretențiilor solicitate (spre exemplu, o taxă de 3.105 lei pentru pretenții în valoare de 100.000 lei), însă, după promulgarea acestei legi, victima va trebui să achite numai acea taxă de timbru fixă, de 100 de lei.

Considerăm că acest proiect legislativ este extrem de oportun, întrucât facilitează accesul la justiție pentru victimele malpaxis-ului medical, care nu de puține ori s-au văzut nevoite să renunțe la despăgubirile materiale și morale ce li s-ar cuveni, tocmai din cauză că nu dispuneau de banii necesari pentru achitarea taxei de timbru aferente.

LinkedIn
Facebook
Twitter
andrei tarau - avatar

Andrei Tărău

Cu o experiență practică de peste 10 ani în domeniul dreptului, Andrei Tărău este titularul Cabinetului de avocatură omonim și este motivat și pregătit să ajute clienții din toată țara în rezolvarea litigiilor de malpraxis medical.

Call Now Button