Cazuri de malpraxis medical din România – practică judiciară de drept penal din ultimii 15 ani

carte de malpraxis medical

Suntem extrem de entuziasmați să anunțăm o nouă apariție editorială jurisprudențială intitulată „Malpraxis Medical: Practică Judiciară”, publicată de Editura Wolters Kluwer.

Autorii: Dafin Andrei Tărău, Ioana Roxana Barla-Țenț și Răzvan Viorel Doseanu, avocați în Baroul Bihor.

Ideea publicării acestei culegeri de spețe judiciare de malpraxis medical – soluționate de instanțele de judecată penale din România în ultimii 15 ani – s-a născut din dorința autorilor de a informa atât pacienții, cât și medicii cu privire la drepturile și obligațiile legale ale acestora, cu scopul final de a conduce la o îmbunătățire a calității actului medical din spitalele din România.

Totodată, autorii au intenționat să atragă atenția asupra importanței respectării de către medici a normelor de bună practică pentru evitarea prejudicierii pacienților în exercitarea profesiunii și a contactului cu legea penală.

Această culegere este deosebit de utilă pentru cadrele medicale (medici, asistenți medicali, farmaciști etc.), aceștia având posibilitatea de a lua la cunoștință despre mai multe situații de acordare a îngrijirilor medicale unor pacienți, în diferite specialități medicale, în care instanțele de judecată penale din România au analizat conduita medicală pe care societatea o așteaptă de la cadrele medicale în anumite situații.

În partea introductivă a culegerii am prezentat pe scurt cele mai importante drepturi ale pacientului, astfel cum sunt acestea prevăzute în Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului, precum și o scurtă analiză a prevederilor Codului de Deontologie medicală, în care am scos în evidență cele mai importante obligații ale medicilor în exercitarea profesiunii.

Astfel, împreună cu colegii mei am selectat un număr de 35 de spețe penale de malpraxis medical, judecate definitiv în diferite instanțe din România, în aproximativ ultimii 15 ani.

În partea I a culegerii am prezentat un număr de 24 de cazuri de malpraxis medical din România care au avut ca obiect infracțiunea de ucidere din culpă. Astfel, am prezentat 24 de situații în care pacientul a decedat în urma actului medical prestat în unitatea sanitară. Decesul a survenit fie în urma unor erori de diagnostic, fie a unor deficiențe în supravegherea postoperatorie a pacientului, dar și ca urmare a aplicării unor tratamente sau proceduri medicale greșite.

În partea a II-a a culegerii am prezentat un număr de 11 cazuri de malpraxis medical din România în care, în urma actului medical, pacienții au suferit o vătămare corporală în sensul legii penale, având una sau mai multe dintre următoarele consecințe:

  • o infirmitate;
  • producerea unor leziuni care au necesitat peste 90 de zile de îngrijire medicală pentru vindecare;
  • un prejudiciu estetic grav și permanent;
  • punerea în primejdie a vieții;
  • avortul.

În majoritatea spețelor prezentate, instanțele au pronunțat soluții de condamnare a cadrelor medicale la pedeapsa închisorii, cu suspendarea condiționată a pedepsei pe un termen de supraveghere.

În puține situații (ucidere din culpă), instanțele de judecată au dispus executarea efectivă a pedepsei închisorii, dar și aplicarea interdicției de a profesa pe o durată determinată de timp. În câteva situații s-a dispus achitarea cadrelor medicale, întrucât probațiunea nu a relevat un act medical defectuos.

În latura civilă a cauzei, despăgubirile acordate victimelor sau succesorilor victimelor au variat de la câteva zeci de mii de lei la câteva zeci sau chiar sute de mii de euro.

În partea finală a culegerii am prezentat un model de cerere pentru comunicarea actelor medicale ale pacientului precum și un formular de acord pentru comunicarea datelor medicale altei persoane.

Culegerea va fi publicată pe platforma de documentare juridică Sintact, lucrarea fiind accesibilă gratuit pentru toți abonații platformei.

Culegerea de spețe poate fi achiziționată aici la prețul de 39 lei.

LinkedIn
Facebook
Twitter
andrei tarau - avatar

Andrei Tărău

Cu o experiență practică de peste 10 ani în domeniul dreptului, Andrei Tărău este titularul Cabinetului de avocatură omonim și este motivat și pregătit să ajute clienții din toată țara în rezolvarea litigiilor de malpraxis medical.

Call Now Button